Pähkel on tugev ja vastupidav väärispuit. Pähkli puidu liike on palju, kuid mööblit valmistatakse põhiliselt USA idaosast pärit mustast pähklist ehk kaubandusliku nimega ameerika pähklist. Puit ise on väga tugev, kannatades keerukat puidutöötlemist, puunikerdust ja treimist.

Puidu hinnalisust määrab see, et puud kasvavad aeglaselt ja võivad küpseda kuni 150 aastat. Kuna puit kuivab samuti üsna aeglaselt ja vajab kuivatamisel hoolikamat jälgimist, siis omab pähkel tavaliselt 25-50% kõrgemat hinda võrreldes teiste puitmaterjalidega. Pähkli puidu toon võib ulatuda kergemast helepruunist kuni tumedama punakaspruunini, olla kohati hall, lilla või isegi punane.

Oma heade omaduste tõttu on pähklipuul ka pikk mööbli ajalugu. 17 ja 18 sajandil oli pähkli puit Euroopa mööblitislerite lemmik materjaliks, seda eelkõige just oma kerge käsitsi töödeldavuse tõttu. Tänapäeval on täispuidust pähklimööbel hinna tõttu siiski suhteliselt erandlik ja pigem eritellimusena valmistatav, sest enamus mööbel toodetakse spoon kattega laminaat plaadist. Pähkli erilise tooni tõttu peitsitakse pähkliks ka tamme, kaske ja muid puite. Samuti on olemas palju erinevaid kunstmaterjale, mis imiteerivad antud puidu tekstuuri ja värvi.
Pähkli puidust valmistatakse eelkõige kõrge kvaliteediga mööblit, parketti ja muidugi spooni. Kuid kasutatakse ka muusikariistade, näiteks klaverite valmistamiseks.

Loe edasi